donderdag 11 oktober 2012

Zigeuners willen nationaal gedenkteken


De Nederlandse Sinti en Roma willen dat het zigeunermonument op het Museumplein in Amsterdam een nationaal gedenkteken wordt. Een grote groep zal dat morgen vrijdag 12 oktober 2012 bij het stadhuis gaan vragen aan burgemeester Eberhard van der Laan, zo heeft initiatiefnemer Rocca Petalo laten weten.
Burgemeester Van der Laan neemt het eerste exemplaar van ‘Roma’ van auteur Kemal Rijken in ontvangst. Het boek gaat over de geschiedenis van de Nederlandse Sinti en Roma. Het bezoek aan de burgemeester gaat gepaard met veel vertoon. Zo komen de mensen langs met caravans, campers en een Rolls Royce Silver Shadow '78. Het Koninklijk Zigeuner Orkest Tata Mirando speelt Sinti-muziek.


Petalo, zoon van wijlen 'Roma-koning' Koko Petalo, vindt dat Nederland een landelijk monument moet hebben. Helemaal nu Duitsland op 24 oktober een nationaal gedenkteken onthult.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland 245 Sinti- en Romamensen afgevoerd. Ruim 200 overleefden de oorlog niet. Petalo: "De Joodse en Indische Nederlanders hebben wel hun Rijksmonumenten, zoals de Hollandsche Schouwburg, of het Indië-monument in Den Haag. Zij hebben daarmee de erkenning gekregen die ons op dit gebied ontbeert.''

Foto's Copyright 2012©John van Iperen   (Klik op een foto om te vergroten)

Foto's kunt u nabestellen via 06 - 28 07 92 92

Tekst op het voetstuk aan de rechterzijkant


De tekst op het voetstuk aan de voorzijde is: 
STEL HUN WEG IN HET
NIEUWE LEVEN VOOR HEN
OPEN EN VERLOS HEN VAN
DE BANDEN VAN HET VERDRIET
ontleend aan een dodengebed uit de zigeuner cultuur


Het Zigeunermonument Hel en Vuur op het Museumplein Amsterdam, is een bronzen beeld
van een gezin 
(man, vrouw en twee kinderen) dat vlucht voor een oplaaiend vuur. 
De maker is beeldhouwster Heleen Levano (Utrecht, 1941).