zondag 29 juni 2014

World Naked Bike Ride 2014

Amsterdam, 28-06-2014. World Naked Bike Ride, afgekort "WNBR", is een demonstratie die jaarlijks over de hele wereld wordt gehouden en voortkomt uit de Spaanse Ciclonudista, die voor het eerst in 2001 in Zaragoza is gehouden. 
De Ciclonudista eist de straat terug voor de mensen die er leven en zich op eigen kracht (lopend, fietsend, etc.) voortbewegen, en protesteert op een ludieke wijze tegen de overheersing van de straat door auto's en ander gemotoriseerd verkeer. De deelnemers gaan meest ongekleed om de kwetsbaarheid van het menselijk lijf in het verkeer zichtbaar te maken en respect voor het lijf te vorderen. Met ongeveer dezelfde opzet en doelen startte Conrad Schmidt in 2004 de World Naked Bike Ride als een wereldwijde actie. 
Op 12 juni 2004 werd ook in Nederland de eerste WNBR verreden, namelijk in Apeldoorn. Sindsdien heeft dit evenement jaarlijks plaatsgevonden, telkens in juni, en tegelijk met de meeste andere steden op het noordelijk halfrond. 
De start was in het park Frankendael en er werd o.a. gepauzeerd op de Magere Brug; het Spui bij ’t Lieverdje en op het Museumplein, waar een groepsfoto werd gemaakt. De tocht eindigde in het Vondelpark. WNBR deed vandaag voor de 6e keer Amsterdam aan.

Alle foto's Copyright © John van Iperen (klik op een foto om te vergroten)

Voor nabestellingen kunt u contact opnemen met +31(0)6 28 07 92 92 of jovip@quicknet.nl